Zgodba slovenskega pivovarstva je tesno prepletena z zgodbo Simona Kukca, ki se je rodil leta 1838 v Povirju pri Sežani kot sin malega posestnika.
Leta 1880 se je s svojo ženo naselil v Trbovljah. Tam sta v zakup vzela rudniško restavracijo Bratovske skladnice. Trbovlje je danes urbanizirano rudarsko naselje, ki je razpotegnjeno po dolini potoka Trboveljščica. Razvoj mesta je tesno povezan s premogovništvom. Začetki rudarjenja segajo v leto 1804. Ogled dveh rudarskih stanovanj; eno v stilu 20-ih in drugo v stilu 60-ih let približa življenje rudarjev in njihovih družin. Simon Kukec je ob večerih rad posedal v svoji rudniški restavraciji, se družil z ljudmi in veliko kockal. Na takšen način si je priigral veliko hmeljišč v Spodnji Savinjski dolini.
Leta 1887 se je Simon Kukec s svojo družino naselil v Žalec, kjer je kupil oz. si priigral toliko nasadov hmelja, da je veljal za veleposestnika. Kupil je tudi staro pivovarno, ki jo je kasneje povečal in povsem moderniziral ter ji dodal lastno sladarno. Nekoč stara sušilnica hmelja danes v sebi skriva zanimivo in drugačno muzejsko izkušnjo; zgodbo o dragoceni grenki roži, ki že od nekdaj krasi Spodnjo Savinjsko dolino ter ji daje svojevrsten pečat. V Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije se izve vse o hmelju, hmeljarstvu in pivu, ogleda zanimiv in hudomušen film iz prejšnjega stoletja. Ob zanimivem vodenju po vseh štirih nadstropjih muzeja, pitju hišnega piva Kukec – Savinjsko pivo ter ob pripovedovanju zgodb in slastnem rogljičku se zazdi, kot da doživljate petje tisočerih obirovk in vonjate sveže obran hmelj. V muzeju je na ogled tudi stalna čebelarska razstava. Možnost obiska Casinoja Rubin.
Leta 1889 je Simon Kukec na dražbi kupil še pivovarno Laško (tedaj Laški trg). Obe pivovarni (Žalec in Laško) je združil ter ju imenoval Združene pivovarne Žalec in Laški trg. Danes je v Laškem doma več kot 180-letna tradicija varjenja piva in je prikazana v Pivovarni Laško, vodilni pivovarni v Sloveniji, ki se uvršča med največje evropske proizvajalke piva. Omenjena pivovarna vari pivo po tradicionalnih, preverjenih recepturah. Ogled pivovarne razkrije skrivnost varjenja piva, predstavijo pa se tudi avtomatizirani proizvodni procesi, ki omogočajo stalno in vrhunsko kakovost piva. Po ogledu sledi degustacija piva s slanim pecivom.